注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

莎莲娜's Blog

傻妹的世界

 
 
 

日志

 
 

转眼已一年了  

2010-07-11 21:38:08|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

不知不觉,进入工行工作已经一年了。

从在卡部帮手、到三支培训,再到北京路支行营业室做嘢,呢一年里面,确实得着十分多。

识咗一大班好同事兼好朋友,十分感谢我的师父——小商、文文姐,当然唔少得琳琳姐啦。另外,仲有我地嘅七级--大雄。

你地教识我好多业务方面嘅知识同技能,同埋日常工作中嘅陷阱、要注意嘅地方。对于我嘅表现,你地有赞,当然我错,你地冇闹,而系耐心教导我。

记得当初剛上柜,真系“拿手唔成势”咁,好多嘢都好似“立立乱”咁,连阿丹行过都笑我:“哇,你个枱面系咪经常都咁咖?”

而且,有时反而系D财务教翻我应该点做。

反交易、差错,都试过,不过,学大雄话斋:“错咗唔紧要,最紧要系错过之后你以后知道要点做,唔好再犯就得喇”

记得头几个月,可能当时系接近年底,所以特别多嘢做,特别多单,当时真系觉得好疲劳,插回单都可以插到眼训嘅,可想而知我当时有几无奈。曾经一早7点出门口翻工行,就系为咗插回单,夜晚落班后,留到9点几,都系为咗插回单。

回单只会越黎越多,不过,上柜9个月,对于自己嘅岗位嘅业务、流程等等都十分熟练,所以时间就可以控制得好好喇,呢几个月已经可以趁早会啊、上班期间插单,无须再好似以前咁收工之后再处理喇。

另外,呢一年里面,除左工作之外,亦都尝试其他事情,团拜会主持啦、工行嘅英语比赛啦、培训其他同事亚运英语啦、参加亚运村工作者嘅面试、参加个人客户经理认证考試啦。以前会怕参加呢D活动,因为初中之后,我就好似变咗第二个人咁,变得好低调了,但宜家出黎做嘢,深知个中道理,呢类型嘅活动,都要多多参加、多多尝试,增广见闻,因为,“冇蚀底嘅”!!!

不过,讲真个句,入咗工行做嘢之后,我身体的确差咗,感冒反而冇,可能系适应咗强劲嘅空调了,但系就咳嗽啦,发烧啦,皮肤差咗啦。由细到大,我都觉得自己身体好好,除左因为鼻炎会感冒之外,都冇咩其他毛病的,但宜家就唔系喇,以后好多嘢都唔可以食喇,为咗健康、为咗靚~~~陶生,虽然你笑我体弱多病、笑我系一个可怜的娃,但我唔舒服嘅时候,你咪一样系咁××我~~~

营业室新人里面,我同萍、钟智源、陶生就系最熟嘅几个,当然啦,同一条line嘛,而且百分之99日日都同陶生食饭。发觉佢地三个都系好好嘅同事,虽然我日日都同两个男生窒黎窒去,但就好似陶生讲的个句咁:“虽然你平时睇我嘻嘻哈哈咁,但做事我是不会的”,的确,佢工作嘅态度其实俾我好深印象,响佢身上,我的确学识唔少,宜家仲死,竟然钟意听他说教了~~~

以后条路仲好长,人地问我,咁出国呢?出国呢个念头我从来都冇打消过,不过,我宜家嘅focus响工行。当然,若然遇到Mr.Right,我就嫁鸡随鸡喇~~~

 

今日已经系7月11号,仲有唔够一个月,就系我25岁嘅生日喇,今年,我真系好希望可以过一个特别D嘅生日啊~~~希望,对于他来说,并不是too much啦...

  评论这张
 
阅读(65)| 评论(2)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017